Zowel laminaat als parket hebben een warme look & feel, die je naar keuze klassiek of eigentijds kunt invullen door voor een bepaalde kleur, groef en afwerking te kiezen. Maar vooraleer je de details vastlegt, is het belangrijk om te weten wat nu juist het verschil is tussen laminaat en parket.

Laminaat in 1, 2, 3

  • Laminaat is een van de populairste vloertypes en bestaat vaak uit vier lagen: (van boven naar onder) een toplaag, een decorlaag, een drager en een contralaag. De kwaliteit van de toplaag maakt dat je laminaat kleurvast, water- en krasbestendig is … of niet. Bij een beperkt budget is laminaat ongetwijfeld de beste oplossing. Onthoud enkel dit: kies beter voor kwalitatief laminaat dat iets duurder is, dan voor goedkoop parket. Het kan je veel zorgen en kosten besparen. Kwaliteitslaminaat is namelijk heel slijtvast en eenvoudig te onderhouden.
  • Bij laminaat kunnen de kleinste details een groot verschil maken. Controleer daarom altijd de dikte van je laminaat, omdat over het algemeen geldt: hoe dikker je laminaat, hoe stabieler. Ook zijn het kliksysteem en de akoestische kwaliteiten van je laminaat dan vele malen beter. Tot slot heeft laminaat met een handgeschraapte structuur in de toplaag sterkere contouren, wat een realistischere houtstructuur oplevert.
  • Het Majestic Laminaatvan Quick-Step combineert het beste van twee werelden. Dankzij een innovatief productieproces ziet de vloer er bijzonder authentiek en natuurlijk uit. Hij voelt ook aan als echt eikenhout. en is daarenboven ook bijzonder water- en krasbestendig. Daardoor kan je het laminaat probleemloos in je keuken en je badkamer gebruiken. Verkrijgbaar in een zeer uitgebreid kleurenassortiment, waardoor deze luxueuze vloer perfect tot zijn recht komt in verschillende interieurtypes.

Parket in 1, 2, 3

  • Parketbestaat uit houten vloerdelen afkomstig van eik en andere houtsoorten. Het grote verschil met laminaat is dat parket écht hout is, terwijl laminaat ‘slechts’ een afdruk is van hout, geperst op een drager (vaak HDF-platen).
  • Parket bestaat in vele vormen en afwerkingen. Het maakt het kiezen er niet eenvoudiger op. Steeds meer interieurarchitecten geven de voorkeur aan meerlagen parket.  En dat is niet alleen een ecologische en duurzame keuze, maar ook een slimme keuze want meerlaags parket is minder onderhevig aan veranderingen in de omgeving zoals temperatuur en vochtigheid.
  • Een vloer met Massimo Parketvan Quick-Step vormt de perfecte basis voor een warm, authentiek interieur. Dankzij het eersteklas eikenhout is het een echte eyecatcher. Eik is dan ook met voorsprong de meest populaire houtsoort, en het is niet moeilijk om te zien waarom: het is tijdloos, straalt klasse uit en past perfect in verschillende interieurstijlen. Het parket is beschikbaar in vier kleuren.

Laminaat of parket?

De keuze is aan jou! Laminaat is misschien iets bestendiger tegen een stootje, terwijl parket dan weer iets hoger scoort op authenticiteit. Welke vloer je ook kiest: beide zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen (zowel licht als donker, dunne en brede planken, enzovoort), makkelijk te leggen én makkelijk af te werken tot in de details met bijpassende plinten.

Meer weten?

Vind een interieurspecialist in je buurt die het Tintto kwaliteitslabel draagt en ga samen op zoek naar de perfecte vloeren voor je favoriete kamers.

Artikel mede mogelijk gemaakt door Unilin. Het Belgische bedrijf creëert mooie en gebruiksvriendelijke kwaliteitsproducten voor je huis, waaronder ‘flooring’ (bv. laminaat, parket en vinyl), ‘division panels’ (om grote ruimtes op te delen in kleinere) en ‘insulation’ (isolerende elementen). Hun merknamen Quick-Step en Pergo doen zeker een belletje rinkelen.