Kleuren beïnvloeden mensen
Kleuren worden door mensen op een zekere manier ervaren. Zo is ‘rood’ een krachtige, levendige kleur, springt het erg in het oog en duwt het andere kleuren naar de achtergrond. Ook ‘geel’ straalt energie uit en staat voor warmte en opgewektheid. ‘Groen’ is dan weer de rustigste kleur. ‘Blauw’ wordt, in tegenstelling tot rood, met kalmte en koelheid geassocieerd.
Heel bekend is een onderzoek waarbij een kantoorruimte blauw-groen was geschilderd en een andere rood-oranje. Aan de medewerkers werd gevraagd wanneer zij het koud hadden. Wat bleek? In de blauw-groene kamer ervoeren de mensen 15 graden als koud, en in de rood-oranje kamer werd 11 graden pas als koud bevonden.
Moraal van het verhaal: kleuren gebruik je best in functie van de type ruimte. Gebruik bijvoorbeeld de kleuren blauw en groen voor een slaapkamer en de kleuren rood en oranje voor je bureau.
Niet alle kleuren worden door iedereen op dezelfde manier ervaren, maar als je bezig bent met de vormgeving van je interieur kan het nuttig zijn om de algemene kleuropvattingen in het achterhoofd te houden.
Geef kleur aan je interieur met inspiratievolle combinaties.
Kussens • plaids ……
Niets is zo ongrijpbaar als kleur. Kleur is iets magisch. Pas wanneer er licht is, wordt kleur geboren. In een lichtstraal zitten alle kleuren van de regenboog. Weerkaatst zo’n straal op een voorwerp dat alle kleuren terugkaatst, dan zie je dat als ‘wit’. Als de straal op een voorwerp schijnt dat alle kleuren absorbeert, dan zie je dat als ‘zwart’. En als een voorwerp bepaalde kleuren terugkaatst dan ziet het er ‘gekleurd’ uit.
Kleuren kraken of maken je interieur. Ze spelen in op je emoties, zijn combineerbaar op verschillende manieren, veranderen naargelang de lichtinval en creëren een bepaalde sfeer. Er moet dus met diverse factoren rekening gehouden worden om de juiste kleurcombinaties te vinden voor je interieur. Geen simpele opdracht. De kleurexperts van Tintto helpen je alvast op weg.
7 kleurcontrasten
In de kleurenleer is de kennis van ‘kleurcontrasten’ een belangrijk onderdeel. Sommige kleuren kunnen het namelijk heel goed met elkaar vinden. Andere kunnen elkaar dan weer niet uitstaan. Hoe dan ook, kleuren combineren brengt leven in een ruimte.
We onderscheiden 7 kleurcontrasten:
• Kleur tegen kleur: als je de primaire kleuren rood, geel en blauw naast elkaar zet, krijg je een sterk kleurcontrast.
• Het licht-donker contrast: het duidelijkste voorbeeld is natuurlijk zwart tegenover wit. Maar ook donkerblauw tegenover lichtblauw is een licht-donker contrast.
• Het warm-koud contrast: de kleuren blauw, paars en groen worden als koud gezien, terwijl geel, rood en oranje als warm worden ervaren. Opvallend: als je warme en koude kleuren naast elkaar zet, versterken ze elkaar. Gebruik je bijvoorbeeld een rood vlak naast een blauw vak, dan lijkt rood plots een stuk warmer dan als het apart gebruikt wordt.
• Complementair contrast: deze kleuren versterken elkaar onderling. Voorbeelden zijn geel-paars, oranjegeel-paarsblauw, oranje-blauw, oranjerood-blauwgroen, rood-groen en roodpaars-geelgroen.
• Simultaan contrast: als een kleur wordt beïnvloed door een kleur uit zijn directe omgeving, creëer je een simultaancontrast. Indien je bijvoorbeeld eenzelfde grijstint combineert met bijvoorbeeld geel of met blauw, krijg je de indruk dat het twee verschillende grijze kleurtinten zijn terwijl het in werkelijkheid eenzelfde kleur is.
• Kwantiteitscontrast: sommige kleuren vallen meer op dan andere. Een heel klein geel bordje in een groen landschap valt veel meer op dan een paars bordje. Voor de kleurhoeveelheid is er een volgorde: paars-blauw-groen-rood-oranje-geel. Dit wil zeggen dat paars het minst opvallend is en dat je daar dus veel van kan gebruiken. Wil je rood niet te veel laten opvallen dan moet je het een stuk minder gebruiken dan blauw.
• Kwaliteitscontrast: het gaat hier om de zuiverheid van de kleur. Geel kan heel fel zijn maar ook heel dof, afhankelijk van de hoeveelheid wit of zwart die aan de kleur is toegevoegd. Een doffe tegenover een felle kleur geeft een kwaliteitscontrast.
Kleuradvies van Dekotap
De mogelijkheden om je interieur te kleuren zijn eindeloos zolang je rekening houdt met enkele basisprincipes. Zo tover je met de juiste kleuraccenten een doodnormale ruimte om in een oase van rust of een energieke, levendige omgeving.
Wil je persoonlijk meer info ontvangen? Of ben je op zoek naar inspiratie?
Dekotap helpt je graag verder!
Bezoek ons ook op